Vanlige spørsmål
Jobb
Valg av jobb er en stor beslutning for mange, uansett utdanning og bakgrunn. Om du i tillegg ønsker å bytte til et annet yrke kan det være utfordrende å se hvilke muligheter du har.
På siden «Vil jobbe med noe annet» har vi samlet verktøy og informasjon om kan hjelpe deg utforske hva du vil gjøre. Som for eksempel:
- Tips til hva du kan utforske når du skal velge.
- Få forslag til jobber ut ifra din kompetanse.
- Utforsking av kriterier for hva som er viktig for deg i en jobb.
- Oversikt over 6 steder du kan lete etter jobb.
- Verktøy hvor du kan lage en for- og imotliste.
Kan jeg søke på andre jobber enn det jeg er utdannet til?
Du kan søke jobber som krever en annen bakgrunn enn din. Men det er en risiko for at noen med utdanning innenfor feltet vil stille sterkere enn deg og få jobben.
Hvordan finner jeg aktuelle jobber?
Verktøyet "Få forslag til jobber” gir deg noen forslag til hvilke jobber du kan undersøke. Skriv inn utdanning og jobberfaring, så får du opp forslag til jobber du kan sjekke ut.
Hvordan kan jeg vise arbeidsgiver hvordan kompetansen min kan brukes i en annen jobb?
Verktøyet vårt «Beskriv hva du kan» gir deg konkrete forslag til hvordan du kan beskrive kompetansen din. Ved å legge inn din utdanning og jobberfaring, får du opp konkrete tips til hvordan du kan beskrive den på ulike måter. Dette kan du bruke når du skal skrive CV og søknad.
Snakk med en karriereveileder
Trenger du noen å drøfte dine muligheter med, kan du ta kontakt med en karriereveileder på karriereveiledning.no eller på et karrieresenter i det fylket du bor i.
Utdanning
Det er vanskelig å vite nøyaktig hvilke karakterer du trenger for å komme inn på det utdanningsprogrammet du ønsker. Det er fordi det varierer fra år til år, og fra skole til skole.
Hvor gode karakterer du må ha er avhengig av:
- hvor mange andre som søker det samme som deg.
- hvor gode karakterer de andre som søker har.
Du får plass på ett av de tre ønskene dine uansett hvilke karakterer du har.
Du kan snakke med inntakskontoret i fylket ditt og spørre hva karaktersnittet for å komme inn har vært tidligere. Inntakskontorene er ikke nødt til å fortelle deg dette, men det er verdt et forsøk.
På Ung.no finner du tips til hvordan du kan regne snitt og karakterpoeng.
Poenggrensene kan variere litt fra år til år. Derfor er det umulig å vite nøyaktig hvor mange poeng du trenger for å komme inn på studiet du ønsker deg.
Du kan se på tidligere poenggrenser for å få en idé om hvor mange poeng du må ha. Disse tallene kan du finne på:
- Utdanning.no. Her kan du søke opp studier for å se opptakskrav og hva poenggrensene har vært tidligere.
- Samordna opptak. Her finner du du oversikt over tidligere poenggrenser for studier på universitet og høgskole.
- Studiestedets nettside. Studier som har lokalt opptak, har ofte poenggrenser på egne nettsider.
- Fagskolestudier: Ta direkte kontakt med med skolen for å finne ut av disse grensene.
Slik kan du regne ut hvor mange poeng du har:
Karakterkalkulatoren kan hjelpe deg med å regne ut hvilket karaktersnitt du har og om du får andre poeng i tillegg til karakterer. Velg hvilket utdanningsprogram du går eller har gått. Du kan også legge til eller fjerne fag. Sjekk "Ofte stilte spørsmål" i Karakterkalkulatoren hvis du står fast.
Forklaring på poeng, opptakskrav og kvoter finner du på Utdanning.no.
Ja, du kan ta et nytt fagbrev i et annet fag, uansett hva du har gått på videregående skole. Dette kalles rett til yrkesfaglig rekvalifisering. En frisør kan for eksempel bli tømrer. På nettsidene til fylkeskommunen du tilhører kan du finne informasjon. Bruk søkeord som: fagbrev, videregående, videregående for voksne eller voksenopplæring.
Det finnes mange veier til fagbrev. Hva som er den beste veien for deg, avhenger av blant annet bakgrunn, alder og hvilket fagbrev du vil ta. I tillegg har det betydning hvilke muligheter som finnes i fylkeskommunen du tilhører. Det er fylkeskommunene som har ansvaret for videregående opplæring, også fagbrev. Derfor er det fylkeskommunen du søker til, eller får riktig informasjon fra.
For å finne ut mer kan du sjekke:
1. Vilbli.no. Der kan du lese mer om rett til yrkesfaglig rekvalifisering.
2. Veien til fagbrev på utdanning.no. Der kan du både finne ut mer om ordninger som finnes i hele landet, og om mulighetene i fylkeskommunen du bor i.
3. Fagopplæringskontoret i ditt fylke. De kan ofte svare på spørsmål om fag- og yrkesopplæringen i bedrift.
Andre ressurser
Artikler, tips og verktøy på karriereveiledning.no:
- Oversikt over fagbrev som finnes i Norge.
- Tips om hvordan du kan bli kjent med ulike yrker.
- Verktøy som hjelper deg med å finne ut hva som er viktig for deg i en jobb.
- 3 ting å tenke på når du skal ta utdanning som voksen
- Quiz: Hva vet du om utdanning for voksne i jobb?
- Lønner det seg å ta mer utdanning?
Karriereveiledning:
- Karrieresentre i fylkeskommunene. Sjekk ut tilbudet de har i det fylket du tilhører.
- Karriereveiledning.no. Samtaler på chat og telefon, gratis og uten behov for timebestilling. Her finner du åpningstidene og kontaktinformasjon.
Hvis du har fagbrev har du mange muligheter til å ta mer utdanning. Hva som er den beste veien for deg, avhenger av blant annet bakgrunn du har og hvilken videreutdanning du vil ta. Her er noen utdanningsmuligheter du kan utforske videre:
Fagskole. Utdanning på fagskole kan tas direkte i bruk i arbeidslivet.
- Mesterbrev. En mesterutdanning er en videreutdanning for håndverkere. Du kan lære om ledelse og fordype deg faglig i ditt håndverksfag. Utdanningen er spesielt tilpasset de som jobber.
- Et nytt fagbrev i et annet fag. Du kan ta et nytt fagbrev i et annet fag, uansett hva du har gått på videregående skole. En frisør kan for eksempel bli tømrer. Dette kalles for yrkesfaglig rekvalifisering. På nettsidene til fylkeskommunen du tilhører kan du finne informasjon. Bruk søkeord som: fagbrev, videregående, videregående for voksne eller voksenopplæring.
- Utdanning på universitet eller høyskole. På utdanning.no kan du sjekke ut mulighetene dine. Du finner mer informasjon på samordnaopptak.no.
Andre ressurser
Artikler, tips og verktøy på karriereveiledning.no:
Karriereveiledning:
- Karrieresentre i fylkeskommunene. Sjekk ut tilbudet de har i det fylket du tilhører.
- Karriereveiledning.no. Samtaler på chat og telefon, gratis og uten behov for timebestilling. Her finner du åpningstidene og kontaktinformasjon.