Skip to main content

Utdanning

- For deg som skal velge utdanning

Å velge utdanning kan være et krevende valg. Her får du noen tips til hva du bør tenke over for å ta et godt og informert valg som passer akkurat deg.

Kartlegg mulighetene

Det er mye informasjon tilgjengelig, og det er vanskelig å sette seg inn i alt. Let etter utdanningsområdene du er interessert i, og søk så mye informasjon som mulig. Gå i dybden! Hvis du vil studere sosialantropologi, må du sette deg inn i hva det vil si å studere nettopp dette faget.

På Utdanning.no kan du lese om alle norske utdanninger. Du kan se hva som kreves for å bli det du ønsker eller for å komme inn på den spesielle utdanningen. Her kan du også se hvilke studiesteder som tilbyr utdanningen du ønsker å ta. Du kan lese intervjuer med de som allerede jobber i yrket utdanningen leder til, og få forslag til lignende yrker.

Utdanning.no har også mange verktøy som kan være nyttige for deg.

  • En oversikt over det norske utdanningssystemet.
  • Du kan bruke Karakterkalkulatoren for å finne ut hvor mange poeng du har.
  • I Studievelgeren kan du finne ut hvilke studier du kan komme inn på med dine fag og karakterer.
  • Du kan bruke Jobbkompasset for å finne ulike yrker som er beslekta med det yrket du er interessert i.
  • Karriereplanleggeren kan du bruke for å få hjelp til å planlegge karrieren din når du er student.
  • Tar du yrkesfag kan du blant annet bruke yrkesbeskrivelsene til å finne en mulig læreplass.

Når du skal velge utdanning er det lurt å tenke på hvilken type jobb du kan få senere. Tenk gjennom om det er en jobb som passer for deg, din personlighet, dine interesser og motivasjonsfaktorer.

Det kan også være nyttig å undersøke hvilke jobbmuligheter som finnes etter endt utdanning. Dersom du velger en fagutdanning eller en profesjonsutdanning, kan det være enklere å vite hva slags jobber du kan få når du er ferdig. Velger du en mer generell eller akademisk utdanning, er det ikke alltid like lett å vite hvilke jobber du kan søke på når du er ferdig med å studere. Mulighetene er mange, og hvilken jobb du får er ofte avhengig av mye mer enn utdanningen du tar.​

Dersom du planlegge å studere i utlandet er det lurt å sjekke om studiet er godkjent i Norge - særlig hvis du ønsker å jobbe i Norge etter endt studie. Dette kan du sjekke hos NOKUT. ​

Mer informasjon om utdanninger og yrker finnes på Utdanning.no.

Bruk hodet og hjertet

Hvilke interesser har du? Hva er dine styrker og hva motiverer deg? Hva trives du med å holde på med og hvilke verdier er viktige for deg? Dette er spørsmål det kan være lurt å tenke gjennom når du skal velge utdanning.​ I tillegg vil de fleste vite om utdanningen gir en jobb i framtida. Det kan være vanskelig å spå, men det kan være lurt å sjekke hvordan arbeidsmarkedet har vært i aktuelle yrker - særlig der du ønsker å bo.

Velg selv

Be om hjelp fra foreldre, søsken, venner og andre i yrkeslivet. Vær oppmerksom på at mange har lyst til å påvirke valget ditt, men det er du som skal leve med det. Til slutt blir det viktig å ta et valg, og da bør det være noe du er motivert til å gjøre.

Synes du det er vanskelig å velge? Våre karriereveiledere kan hjelpe deg!

Lykke til!

Om du synes det er vanskelig å velge kan våre karriereveiledere hjelpe deg å vurdere alternativene. Ta kontakt med våre karriereveiledere!

Gode ressurser på nett når du skal velge utdanning

Utdanning.no - Kompetanse Norges nasjonale nettside for utdannings- og yrkesinformasjon

Samordna opptak - søk høyere utdanning

Vilbli.no - oversikt over det videregående opplæringstilbudet

Vigo.no - søk videregående opplæring

Ung.no - spørsmål og svar om utdanning

Lånekassen.no - søk om studiestøtte

NOKUT - sjekke om utenlandske studier er godkjente i Norge